Stejblkoin: odmereni kripto heroj

Stejblkoin: odmereni kripto heroj

Neki ljudi vole volatilnost kripta jer mogu brzo da zarade na talasu naglih promena. Ipak, istina je da baš niko ne voli da gubi, a to se desi i potpunim noob-ovima i izverziranim spekulantima kojima projekcije grafikona igraju na beonjačama. E kad bi samo postojao mehanizam da malo stabilizuje kripto tržište...

Na talasu tog sentimenta, u kripto svet su ušli stejblkoini — tokeni koji su u najvećem broju slučajeva vezani za neku drugu imovinu (digitalnu ili ovozemaljsku) iz koje crpe vrednost. To može biti fiat novac, neki drugi kripto, potom zlato i drugi plemeniti metali, ugovori, itd. Takođe, postoje i stejblkoini poput RAI-a koji nisu vezani ni za koju drugu vrednost već imaju ugrađen mehanizam koji ima za cilj da peg održava stabilnim.

Interesantno, iako su inicijalno nazvani stable-coini, oni su prema aktuelnoj kripto terminologiji tokeni, a ne novčići. Više o tome na kraju teksta.

Kratka povest konzervativnog kripta

2014. nastao je BitUSD, prvi stablecoin na BitShare blokčejnu. Iz današnje perspektive, njegov značaj se više ogleda u tome što je prvi nego što je naročito bio popularan. Pet godina kasnije ovaj stejblkoin je tiho završio svoju karijeru. Ništa bolje nije prošao ni naredni stejblkoin NuBits.

Za pojavu prve prave zvezde čekao se Tether. Poznata i kao USDT ova valuta je imala za cilj da bude spona fiat i kripto sveta i pouzdan alat trejderima i investitorima za borbu protiv turbulentnog tržišta. Glavna osobenost USDT-a, kako se i naslućuje iz njegovog naziva, je vezanost za vrednost američkog dolara. Ukratko, jedan Tether je uvek vredan koliko i jedan dolar. Dobro, nije baš tako uvek i nije baš tako jednostavno, ali o tome nešto kasnije.

Veza (peg) se održava tako što za svaki Tether u opticaju postoji ekvivalentna rezerva (u dolarima i još nekim asetima) kao vrednosna potpora. Iako je Tether više puta bio na tapetu zbog ne baš najtransparentijih dokaza o postojanju tih rezervi, njegova popularnost je nastavila da raste. Danas ima treći najveći market cap (posle Bitkoina i Ethereuma).

Uspeh Tethera i efikasnost otvorili su teren za dalji razvoj stejblkoina. 2017. se pojavljuje DAI, kreiran od strane Maker DAO protokola na Ethereumovom lancu.

U čemu se on razlikuje od USDT-a?

Prvo i osnovno, iako je, kao i USDT vezan za američki dolar (takođe 1DAI = $1), DAI je prvi decentralizovani stejblkoin. Njegova stabilna veza sa dolarom se ne ostvaruje čuvanjem fizičkog novca u rezervi već overkolateralizacijom, tj. depozitima korisnika koji dobijaju DAI-je za različite digitalne asete koje poveravaju Maker DAO platformi. Bitno je pomenuti da odnos DAI-ja i dolara 1:1 niveliše peg stability module koji vraća 1 USDC za 1 DAI i obratno.

Sledeći bitan stejblkoin koji se pojavio je USD Coin (USDC). Kao i USDT, centralizovan je, popularan, rezervama vezan za američki dolar, ali generalno transparentniji. Njegova glavna razlika u odnosu na USDT je što je od skoro zakonski regulisan kao digitalna imovina.

Privremeno i trajno gubljenje peg-a

2022. stejblkoin USDT je privremeno izgubio peg sa dolarom. Njegova vrednost je opala za 3% u odnosu na tu fiat valutu. Takođe, u martu ove godine vrednost USDC je privremeno pala u odnosu na dolar. Razlog — propast Silicon Valley banke.

Dakle, bez obzira na teorijski stalno vezanu vrednost, moguće je da stejblkoin u praksi ne bude potpuno stabilan. Ovakvi događaji su direktna posledica raznih turbulencija na tržištu: značajnih neželjenih događaja kao što su kolapsi kompanija, banaka, kriptovaluta, regulatorni uplivi, hakovi i slično. Ipak, retka, nevelika i kratkotrajna odsutpanja se ne smatraju za gorući problem.

Slučaj čuvenog Terra stejblkoina od prošle godine je sve suprotno od toga. Najčuveniji pokojni stejblkoin je tokom prošlogodišnje kripto zime spektakularno izgubio svoju vrednost. Podsetićemo, Terra je algoritamski bitkoin vezan za dolar, ali i algoritamski vezan za upravljački Luna token iz istog ekosistema koji je korišćen kao kolateral. Naglim kolapsom Lune, u ambis je povučen i Terra token što je izazvalo spiralu negativnih efekata koja je rezultirala, nadajmo se, naučenim lekcijama.

Veži me čvrsto: Četiri tipa stejblkoina

Već je pomenuto pri početku, stejblkoini se mogu vezati za bilo koji vid tržišno primamljive imovine kako bi obezbedili i održavali svoju vrednost. Rasprostranjena su četiri vida vezivanja.

Stejblkoini vezani za fiat: Uglavnom su najpopularniji. Pored onih vezanih za dolar postoje brojni vezani za evro, funtu, jen i druge valute. Zanimljivo je da Crna Gora ima svoj stejblkoin Perper koji je vezan za evro.

Stejblkoini vezani za kripto: Umesto fiata, potpora ovih stejblkoina je u overkolateralizovanim kriptovalutama. Mnogi ih smatraju fleksibilnijim, ali i potencijalno rizičnijim. DAI, na primer, iako vezan za dolar u smislu predstavljanja vrednosti, ne crpi svoju vrednost iz dolarskih rezervi već overkolateralizovanog pool-a kriptovaluta.

Stejblkoini vezani za robu: Ovaj tip stejblkoina se najčešće veže za dragocene metale (zlato, platinu), nekretnine i sličnu robu velike i stabilne (još bolje rastuće) vrednosti. Paxos Gold (PAXG) je stejblkoin čiji svaki token u opticaju ima vrednost jedne unce zlata koje se čuva u rezervama. Vrlo slične vrednosti je i stejblkoin Tether Gold (XAUT), takođe vezan za cenu unce zlata. Vrlo očigledna primena ovakvih stejblkoina je mogućnost da se direktno investira u zlato bez dodatnih troškova u vidu skladištenja i čuvanja.

Algoritamski stejblkoini: Verovatno najkontroverzniji tip stejblkoina. Njima ne upravlja vrednost bilo kakve druge valute, digitalnog ili fizičkog dobra već set determinisanih instrukcija. U zavisnosti od niza tržišnih faktora, algoritmi podešavaju ponudu i potražnju stejblkoina, tj automatski mintuju nove ili spaljuju postojeće tokene kako bi držali balans.

Stejblkoin trilema

Većinski je prihvaćeno mišljenje da stejblkoini mogu optimizovati tek dve od tri glavne pozitivne osobine: kapitalnu efikasnost, decentralizaciju i stabilnost veze sa imovinom (peg).

Kapitalna efikasnost predstavlja minimum sredstava koje je potrebno obezbediti da se stvori jedan stejblkoin. Iz ove perspektive, USDT i USDC su značajno efikasniji od DAI stejblkoina. Za prva dva tokena u opticaju je potrebno obezbediti po jedan dolar rezerve da bi se ostvario 1:1 odnos, dok je za isti odnos DAI-ja i dolara potrebno overkolateralizovati DAI 150% (za dobijenih 100 DAI tokena, potrebno je založiti kripta u vrednosti 150$). Sve ovo je posledica volatilnosti tržišta, te pametni ugovori moraju da imaju veći safety buffer (10%, 20%, 30%...).

Stabilnost se ogleda u stalnosti vrednosti stejblkoina u odnosu na referentnu imovinu. Ispunjavanje ovog uslova direktno utiče na porast poverenja korisnika, kao i efikasnost stejblkoina.

Vrednost decentralizacije je mnogo puta pomenuta na ovom blogu. I nikad se ne čini zboreg ponoviti. Decentralizacija je suštinska karakteristika za zdravu primenu blokčejn tehnologije budući da, između ostalog, onemogućava single point of failure, cenzuru i manjinski orkestrirane radikalne promene.

Dakle, uobičajeno je da se stejblkoini u zavisnosti od cilja fokusiraju na ispunjenje dve karakteristike. Pronalažnje balansa i minimizacija kompromisa je sadašnja realnost i tehnički maksimum, a da li ćemo nekad dočekati stejblkoin koji će uspešno rešiti ovu trilemu ostaje ozbiljan zadatak za budućnost.

Čemu sve to služi?

Paleta primene i benefita stejblkoina je široka i prevazilazi rešavanje samo najočiglednijeg problema — volatilnosti tržišta.

Primera radi, stejblkoini su efikasno sredstvo da kompanije koje imaju klijente u mnogim državama prevaziđu potrebe otvaranja bankovnih računa u svim tim državama ili sa druge strane plaćaju velike naknade za internacionalne servise za transfer novca.

U principu, primene stejblkoina obuhvataju efikasnija razmenu valuta, jednostavnije i jeftinije investiranje, sigurniju štednju, mogućnost zarade na DeFi protokolima, jednostavnije izvršavanje međudržavnih transakcija i doznaka, bezbolniji ulazak u kripto svet, kao i razne druge.